Disciplines

Binnen het mountainbiken zijn er verschillende disciplines. De bekendste zijn Cross Country en Marathon.

Cross Country

Dit is de bekendste discipline binnen het Mountainbiken en ook de enige discipline die op de Olympische Spelen wordt beoefend. Wedstrijden duren over het algemeen 1,5 uur en zijn veel eisend door de vele zware stukken omhoog en technische afdalingen. De wedstrijden worden zowel op (inter)nationaal niveau en regionaal niveau verreden. Team Brabant 2000 organiseert elk jaar een wedstrijd als onderdeel van de ATB Cross en enkele wedstrijden als onderdeel van de MTB Cup Brabant. Deelname is mogelijk zonder licentie en voor elk niveau mogelijk.

Marathons

Marathons zijn wedstrijden met een ‘minimale’ tijdsduur van 4 uur of 100km en voornamelijk geaccidenteerd terrein. Bekende evenementen in Nederland zijn de Bart Brentjens Challenge en de Hel van Groesbeek. Ook worden er in Nederland wedstrijden verreden van 200km. Als de afstanden toch te groot zijn… geen nood je kunt je meestal ook inschrijven voor eeen kortere afstand en een licentie is niet verplicht.

Enduro, downhill

Voor de durfal! Voornamelijk omlaag met verschillende technische passages waarbij het springen niet wordt geschuwd. Niet mogelijk in Nederland? Op verschillende routes in Nederland kun je toch wel enduro- en downhillachtige stukken tegenkomen.

Streetrace, Short Race, Eliminator

Kortere wedstrijden in verschillende vormen op verschillende terrein maar wel op een mountainbike. Intensief over een stratencircuit met verschillende hindernissen of heats met 4 personen op een gemixed parcours. Mooi om mee te doen maar ook mooi om te kijken. In de regio is Streetrace Goirle een populair evenement.