NK Masters 2019 komt naar Nieuwkuijk

05/03/2019 | Bestuur | Carlo van Doorn

Wielervereniging TEAMBRABANT 2000, voorheen WV De Antilopen dat sinds 1995 een samensmelting was van WV De Zwaluw uit Vlijmen en met WV Presto te Drunen, is in 2000 tot stand gekomen na een fusie als WV De Antilopen met WV De Windmolens uit Geffen.

Oud bestuurslid Evenementen van de vereniging, René Balm, zag met leden ogen aan dat het NK Masters in 2018 helaas verreden werd op een parcours dat als een criterium moet worden gezien de afstand van het NK parcours was 2,85km terwijl hij in het verleden het NK Masters te Vijlen (Limburg) had georganiseerd met een NK Waardig parcours. Tevens had hij enkele NK’s mede helpen begeleiden en adviseren met wijlen Frans van Slagmaat zoals Steenwijkerwold, Elspeet en Spaarnwoude. Wel geeft hij de credits aan de organisatie High Tech Crit- festival die na terugtrekking van de gemeente Rucphen op korte termijn dit NK binnen hun Cycling-festival op de Campus in Eindhoven hadden geschoven zodat er toch nog een NK Masters kon worden verreden. Tevens door geluiden vanuit de renners over de opzet van categorieën waardoor het leeftijdsverschil nogal groot is en men niet echt hun eigen NK kon rijden doordat de leeftijdsblokken werden samen gevoegd. Deze blokken zouden moeten bestaan uit 30-34, 35-39, 40-44, 45-49, 50-54, 55-59, 60-64, 65-69, 70+ tesamen met de Master Dames.

René Balm wil streven naar apart rijden van deze blokken, zodat een eigen NK wedstrijd mogelijk is en dit is naar zijn mening geen probleem gezien de lengte van het wedstrijd parcours van 7,59km. Ook wil hij graag, gezien het aantal 70+ renners, deze ook een aparte klassering en kampioenschap hebben zoals ook bij de UCI. Dit breng met zich mee dat deze ouderen nog steeds een wedstrijdlicentie nemen en zoals een ieder weet ouderen die bewegen cq sporten blijven langer gezond.

Als datum is gekozen voor zondag 14 juli 2019. Dit heeft een aantal voordelen. Zo is er op zondag minder verkeer vanaf Vlijmen/Nieuwkuijk richting Cromvoirt/Helvoirt en tevens is er een simpele omleiding aan te brengen gezien de ligging van het parcours. Bovendien is de keuze van het parcours in het buitengebied genomen zodat de inwoners zo min mogelijk last ondervinden van de afsluiting van de te gebruiken wegen en een bijkomende factor is dat er altijd wind aanwezig is zodat de wedstrijden interessant zijn voor renner en toeschouwers. Door de aanwezigheid van het Wielerparcours “De Heuvelen” nabij start/finish is het tevens mogelijk de nodige voorzieningen bij de hand te hebben.

Doelstelling
Met de organisatie van het NK voor Masters TEAMBRABANT 2000 een aantal doelstellingen na.

Allereerst is dit het aanbieden een volwaardig NK Parcours voor de Masters en door tevens op een deel van het wielerparcours “De Heuvelen” voor de jeugd dikke bandenwedstrijden en een wedstrijd voor loopfietsjes voor de aller kleinste de jeugd dicht bij het wielrennen te brengen met mogelijk tbv de wielervereniging nieuwe aanwas.

Ten tweede komt de Gemeente Heusden onder de aandacht door dit NK op haar grondgebied te organiseren.

Ten derde dit het op haar beurt bijdragen aan het organiseren van kampioenschappen van de KNWU en daarmee ook de naam van de wielervereniging TEAMBRABANT 2000 verder op de kaart te zetten.